MTM Yatçılık Eğitim Grubuna Üyelik | ||
groups.google.com daki arşive bak |
Cumartesi, Aralık 31, 2005
Çarşamba, Aralık 28, 2005
Salı, Aralık 27, 2005
Pazartesi, Aralık 26, 2005
Sydney - Hobart Yat Yarışı (Internet'ten Canlı)
Çarşamba, Aralık 21, 2005
On bulut türü - gönderen Sarp Bilecen
On Ana Bulut Türü
Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bütün. Bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur.Bulut oluşumunda yükselme, soğuma ve yoğunlaşma gerekli olan üç temel özelliktir.Uluslararası mutakabatla 10 tip ana bulut türü vardır.
Cirrus, Cirrocumulus, Cirrostratus, Altocumulus, Altostratus, Nimbostratus,
Stratocumulus, Stratus, Cumulus, Cumulonimbus.
Beyaz, ince, dar şeritler veya lif lif saç şeklinde, buz kristallerinden oluşan, genellikle ipek renkli yüksek bulut. Bu tip bulutta diğerlerinden farklı olarak hale çok az görülür. Gün doğumundan önce ve günbatımından sonra parlak sarı veya kırmızımsı bir renge dönüşür. Orta enlemlerde taban yükseklikleri 20 000 ile 30 000 feet arasında bulunur. Densus, filosus, nothus ve uncinus gibi alt grupları vardır..
Cirrocumulus
Birbirine girmiş veya ayrı ayrı, serpiştirilmiş pudrayı andıran, düzgün şekilde sıralanmış, gölge oluşturmayan ince ve beyaz bulut tabakası. Gökyüzündeki bu ince tabakalar denizlerdeki uskumru balığı gruplarını çağrıştırır ve dalga dalgadır. Ayrı ayrı parça bulutlar olması ve gölge bırakmaması ile diğer bulutlardan ayrılır. Diğer bulutlara göre görülme olasılığı daha az olan bir bulut türüdür.
Cirrus'dan gelişen, gökyüzünü tamamen veya kısmen kaplayan, hale olayı meydana getiren, ince, çarşaf gibi, süt beyazı renginde lif lif veya damar görünüşlü, şeffaf, gölge bırakmayan, kenar hatları kesin bir biçime sahip bulut. Bu bulutun en önemli özelliği iyi bir yağış habercisi olmasıdır. Genellikle bu bulutlun gökyüzünü kaplamasını izleyen 12 veya 24 saat içinde yağış görülme olasılığı yüksektir.
Beyaz yada gri renkte, tabaka veya parça şeklinde olabilen gölgeli bulutlardır. Kenarları ince ve geçirgendir. Birkaç farklı seviyede birden gözlenebilir. Altostratus bulutu gün içinde değişerek altocumulus şekline dönüşebilir ve bu gün boyunca devam edebilir. Çoğunlukla genel görünüşü lif lif ve dağınık olmalarıdır. Yün demeti şeklindeki görüntülerinden dolayı bazen cirrocumulus bulutlarıyla karıştırılır ama onlardan farkı kütlelerinin büyük olması ve gölgesinin olmasıdır.
Bu tür orta bulutlar su damlacıkları ve bazen buz kristallerinden oluşur. Beyazdan gri ve mavimsi renge kadar değişen renklere sahiptir. Lif lif veya tabaka şeklindedir. Zaman zaman güneş ve ayın görünmesini engelleyecek kadar kalın bir tabaka şeklinde olabilir. Hale olayı bu bulut türünde gözlenmez. İyi bir yağış göstergesidir veya fırtına habercisidir.
Alçak, şekilsiz, hemen hemen tek tipli, koyu gri renkli ve yağmur taşıyan bulut tabakasına verilen isim. Sürekli yağmur ve kar en belirgin özelliği olmasına karşın ayırt edici bir özellik değildir çünkü yağışa neden olmayan nimbostratuslar da vardır. Çoğunlukla bu buluttan oluşan yağış yere kadar düşmez veya yoğun yağış nedeniyle bulut tabanı görülemez. Bu durumda bulutun alt tabakaları yere doğru salkım saçak uzanır. Her mevsim görülebilmesine rağmen en sık görüldüğü mevsim sonbahar ve kıştır.
Görüntüsü lifsiz, birbirine karışan veya karışmayan mozaik şeklinde, yuvarlak kütleler, yuvarlanan tomarlara benzeyen, aşağı yukarı düz bir taban ve tavan sahip bulut. Stratocumulus bulutları her zaman koyu renge sahip bir tarafı bulunan gri veya beyazımsı bir renktedir.
Kalın, gri, alçak seviyeli, tek tabaka şeklinde yatay uzantılı ve çok nadiren yerden 5000 feet yukarıda bulunan bulut tipi. Stratus bulutu havaya sisli bir görünüm kazandırır. Bulutun yere dokunması halinde sis olayı gerçekleşir. Temel yağışı çisenti ve hafif kar yağışıdır. Çok nadiren kuvvetli yağışa neden olur ki bu durumda da stratus bulut tabakasının üzerinde başka bir bulut tabakası vardır.
Düz bir taban ile kubbe veya karnabahar benzeri tepelerle tanınır. Taban yüksekliği 3 000 feet civarında iken tavan yüksekliği yer ve zamana göre değişir. Küçük ve ayrı olarak gelişen kümülüsler hafif hava olaylarına neden olurken, yeryüzünün ısınmasından dolayı yerden ısı kazanması sonucu gün boyunca dikey olarak gelişir ve tepe yüksekliği 20 000 feet veya troposfer seviyesine ulaşabilir. Belli atmosferik koşullar sağlanırsa, çok büyük kütleli bulut şekline dönebilir, tepeleri kule şekline dönüşür ve sağanak yağışlara neden olur. Daha da gelişmesi durumunda ise Cb bulutuna dönüşür.
Çoğunlukla tepesi örs şeklindeki bulutla tamamlanmış dikey olarak çok fazla gelişmiş cumulus bulutu. Oraj bulutu olarak da bilinir. Kuvvetli sağanak yağış, şimşek, gök gürültüsü, bazen dolu, kasırga, kuvvetli ve hamleli rüzgar en belirgin özellikleridir. Boyu enine göre daha fazla olan, alt tabakaları su damlaları üst tarafı ise buz kristallerinden oluşan yapıda bir bulut. Cb bulutu bir bulut fabrikasıdır. Uzantıları zaman zaman bir cirrus buluta, bazen altocumulus veya stratocumulusa dönüşür.